Er du en av de som sitter med både boliglån, billån og kanskje et eller to forbrukslån? I så fall er du ikke alene – stadig flere tall forteller om gjeldsproblemene til nordmenn. Det er riktignok svært skummelt å skjære alle over en kam, ettersom det er fullt mulig å ha mye gjeld uten at det nødvendigvis må være et problem. Det er dog ikke tilfellet for mange, og takket være gjeld må mange slite med en trang, økonomisk hverdag.

Nyere analyser av nordmenns gjeld viser at den har økt med hele 38 prosent de siste fem årene. Hovedårsaken til dette skal visstnok være at boliglånsrenten har vært rekordlav i årene etter finanskrisen som preget verden i 2012. Bare fra 2012 til 2013 opplevde man en økning på 6,5 prosent, og det samme året hadde nordmenn en snittgjeld på 2,8 millioner kroner hver!

Ikke bare boliglån

Selv om boliglån gjerne er det største lånet og det «viktigste» for de fleste av oss, så er som regel ikke denne gjelden som er det største problemet. For mens renten på boliglån er godt under 4 prosent i skrivende stund, så finnes det andre lånetyper som svir mer i lommeboka. Forbrukslån er blitt svært populært blant nordmenn, og har ført til mange gjeldsproblemer. Spesielt dersom man allerede har et boliglån som man sliter med å beherske. Se risiko forbundet med forbrukslån.

Mange har nemlig funnet ut at det er svært lett å søke om forbrukslån, samtidig som pengene blir utbetalt raskt. Dette har igjen ført til at mange har søkt om forbrukslån til å kjøpe ting de egentlig ikke har råd til, eller å betale regninger med. Det er sjeldent lurt, ettersom rentekostnadene som kommer med et slikt lån bare vil sette deg i en vanskeligere situasjon senere. Forbrukslån er en tjeneste for de som har stabil og god økonomi, men som sliter med å spare. Ikke for deg som egentlig vil handle ny sofa eller pusse opp soverommet, men som ikke har råd til det.

Nettopp derfor har gjeldsproblemene til nordmenn vokst med årene. Og når gjelden vokser raskere enn inntekten, så kan det bli kritisk for mange. Den største frykten for mange nordmenn er at renten skal gjøre et solid hopp, noe som vil kunne få store konsekvenser. Mange har en bundet rente på forbrukslån, men når man også har et boliglån på flere millioner kroner, så er det ikke rart at varsellampene begynner å blinke hos ekspertene.

Løsning: Å refinansiere

Nordmenn med gjeldsproblemerEn enkel løsning dersom du har gjeldsproblemer, kan være å refinansiere. Det er slettes ikke et alternativ for alle, men det vil spesielt være lurt dersom du har gjeldsproblemer i form av dyre smålån og kredittkort. Da kan du søke om å ta opp et nytt forbrukslån med en mye gunstigere rente, for å så betale ut de gamle kreditorene dine. På denne måten får du ikke slettet gjeld, men du vil sitte igjen med penger som ellers ville ha gått til renter og gebyrer.

De pengene du sparer kan du bruke for å få råd til det du ellers ikke har i hverdagen, eller for å betale avdrag på det nye forbrukslånet ditt – eller eventuelt boliglånet. Hvis det er lenge siden man kjøpte bolig og lånte penger i banken, så er sjansen stor for at boligen din har økt mye i verdi siden den gang, og følgelig kan man høre med banken om det er mulig å refinansiere lånet. Da vil du kunne få en bedre rente enn hva du har i dag – ettersom boligens verdi har blitt høyere i forhold til lånesummen.

Betal ned gjelden

Den eneste måten å komme seg ut av gjeldsproblemene på, er å betale ned gjelden, noe ikke alle nordmenn er like villige til. Flere ganger i året leser man i de store avisene om at nordmenns gjeld aldri har vært høyere, men betalingsviljen har kanskje heller vært mindre. For mens vi drukner i gjeld, så tar vi oss uansett friheten til å reise til eksotiske destinasjoner rundt om i verden. Dersom du er en av de som føler at du har for mye gjeld og sliter med å betale den, så er det bare å begynne å prioritere.

For de aller fleste vil det ikke være umulig eller vanskelig å øke avdragene på lånene sine uten at det vil merkes nevneverdig på økonomien. Nordmenn har heller en uvane for at de heller kjøper seg nye ting de egentlig ikke behøver, eller bruker mye penger på ferie fremfor å betale gjeld. Vi skjønner naturligvis at det er kjedelig å bruke halvparten av lønninga på å betale gjeld, men som det så fint heter så kommer alltid den søre svie etter den søte kløe. Og for nordmenn med gjeldsproblemer er det nå nødvendig å få opp øynene og begynne å prioritere riktig.

Og dersom du behøver enda flere bevis på at nordmenn har mye gjeld, så viser nyere tall at over 250 000 nordmenn har fem ganger så høy gjeld som inntekten tilsier. Mange av disse har også en gjeld som er nærmere ti ganger høyere enn inntekten, noe som er svært urovekkende. Det betyr at lønningen hver eneste måned i stor grad blir spist opp av utgifter til renter og gebyrer, slik at man heller ikke blir kvitt særlig mye gjeld. Har man havnet i en slik ond sirkel bør man også se nærmere på refinansiering.