Når du skal refinansiere, så tar du opp et nytt forbrukslån for å betale ned den gamle gjelden din, som ofte er i form av kredittkort og dyre smålån. Det er viktig at du bruker hele den nye lånesummen på å betale ned gjelden, slik at du ikke opparbeider deg unødvendig mer gjeld. Lenger ned i artikkelen skal vi se på et konkret eksempel på hvor mye du kan spare ved å refinansiere.

Det å refinansiere er ikke noe hokus-pokus, og har vært vanlig i mange år. Flere norske banker tilbyr dette, og det er også vanlig å refinansiere boliglånet over tid. Dette fordi at boligen ofte stiger i verdi med årene, og da vil det være mulig å få en gunstigere rente. For de fleste nordmenn handler nok refinansiering om å hjelpe til i en trang økonomisk hverdag. Og dersom du tror du er alene om å ha behov for å gjøre det, så må du tro om igjen – bare se på «Luksusfellen» på TV3 for eksempel.

Grunner til å refinansiere

Den vanligste årsaken til at man vil refinansiere, er at man har opparbeidet seg mye gjeld som man sliter med å behandle. De fleste nordmenn har et kredittkort, men mange vet ikke å stoppe der. Har man 2 eller flere kredittkort med utestående kreditt, så bør varsellampene begynne å lyse. Det samme gjelder dersom man er ivrig med å ta opp forbrukslån og dyre smålån. All denne gjelden vil på lang sikt ruinere deg, og følgelig er det lurt å refinansiere så tidlig som mulig.

Andre igjen kan refinansiere bare for å spare penger. Er det to-tre år siden du søkte om et forbrukslån som du enda betaler på, så kan det godt hende du får en langt bedre rente i dag. Først og fremst fordi din inntekt og økonomiske situasjon kanskje har forandret seg, men også fordi at det nå kan finnes en tilbyder som gir deg et gunstigere lån enn det var på det tidspunktet du søkte om det opprinnelige lånet. Det kan være snakk om store summer å spare!

Et eksempel på refinansiering

For å vise deg hvor bra refinansiering faktisk kan være, så skal vi sette opp et konkret eksempel der du kan se hvor mye mindre de månedlige utgiftene blir. I eksemplet tar vi for oss Tore på 30 år. Han er relativt ung, men har klart å skaffe seg en gjeld på 150 000 kroner gjennom dyre kredittkort og forbrukslån. Denne gjelden blir han ikke kvitt, ettersom han nærmest kun har råd til å betale rente- og gebyrkostnadene som løper hver måned.

Gjelden har han via 2 kredittkort og 1 dyrt forbrukslån. Snittrenten som han i dag betaler er 26,90%. Litt kjapp hoderegning tilsier da at Tore betaler i overkant av 3360 kroner i måneden i renter og gebyrer!

Han søker om å refinansiere hos en stor, norsk bank, og får innvilget søknaden. Han har nå et nytt lån på 150 000 kr som han umiddelbart bruker på å gjøre seg gjeldfri med de gamle kreditorene. Det nye lånet har en solid rente på 15,00%, og med litt hoderegning igjen vet vi da at den nye summen å betale blir kun 1875 kroner. Med andre ord sparer han i overkant av 1500 kroner hver måned – noe som gjør at han kan bli gjeldfri flere år raskere!

Ved å refinansiere behøver Tore kun å forholde seg til en kreditor, som betyr at han sparer mye penger på gebyrer, og ikke minst renter. Samtidig blir det mer oversiktlig for han å følge nedbetalingen, og ikke minst så får han mer penger til andre ting. «Overskuddet» kan han bruke til å betale større avdrag på lånet for å bli raskere gjeldfri, eller som en nødvendighet i hverdagen. Som du skjønner, så finnes det ingen ulemper med å refinansiere. Det bør flere nordmenn finne ut av, for det er flere som blir sittende unødvendig lenge i gjeldsknipa uten å vite om alternativet.

Hvordan søke refinansiering

Refinansiering av bil

Å søke om refinansiering er ikke noe mer komplisert enn å søke om et vanlig forbrukslån. Du legger inn en søknad via nettsidene til banken du ønsker å søke hos, og får som regel ganske kjapt svar på om du får refinansiert eller ei. Men det som er viktig å påpeke, er at man er nødt til å ta tak i problemene kjapt. Dersom man venter til kravene har gått til inkasso eller man har fått betalingsanmerkning, så kan det være vanskelig å søke om refinansiering.

De færreste bankene vil nemlig ikke hjelpe deg dersom de ser at du har vært litt for langt ute på kjøret. Heldigvis er det enkelte banker som gjør det uansett, men vi kan på generelt grunnlag si at det da vil bli en mye vanskeligere prosess. Derfor er det viktig at man refinansierer på et tidlig stadium, og man kan egentlig si at det aldri kan bli tidlig nok, siden et kredittkort og smålån sjeldent er godt for noe.